(Detail of Pride from The Seven Deadly Sins and the Four Last Things by

...
(Detail of Pride from The Seven Deadly Sins and the Four Last Things by
Коментари Харесай

Първият признак на гордостта е обидата ╫ Архиепископ ТЕОГНОСТ

 (Detail of Pride from The Seven Deadly Sins and the Four Last Things by Hieronymous Bosch, c.1500, Prado Museum, Madrid)

Първият симптом на гордостта – това е обидата. Когато човек се наскърбява – това приказва за надълбоко скритата му горделивост. Обидчивите хора са доста горди и самолюбиви персони. И когато се осезаем в мислите си, че сме се обидили, това към този момент свидетелства, че в нас живее гордостта, тази страшна, разрушителна болест, страшна болест, която изяжда душата както ръждата – желязото.

Обидата… Тя може да бъде обективна или несправедлива, само че когато в сърцето ни живее засегнатост, дружно с нея не може да има ни обич, нито примирение, ни благост, нито мъдрост – нищо. И блажен е индивидът, който е схванал, че в него живее засегнатост. Че е афектиран на ближните си, афектиран на живота си, а има и такива безумни хора, които са афектирани и на Бога.

За такива Соломон споделя: „ Безумието на индивида изкривява пътя му. А сърцето му недоволства срещу Господа “ (Притчи 19:3). Той се наскърбява на Господ, че не му е дал нещо си. Не му е дал власт, благосъстояние, не му е дал здраве, само че тъкмо в това е и скритата демонстрация на гордостта. У оракул Авакум има такива думи: „ Презорливия “, (превежда се от църковно-славянски език като „ горделив, високомерен “), обидчивия човек и който величае себе си, няма да успее “ (сравн. Авакум, 2:25). Погледнете единствено – „ презорлив “ – т. е. горделив, високомерен, несъмнено, това е нещо лошо; „ който величае самичък себе си “ – също лошо; „ обидчивият “, т.е. този, който се наскърбява – няма да наследи благодатта. И какъв брой значимо е да осъзнаеш и схванеш в духовния си живот, че това зло, което живее в нас не се отстранява иначе, с изключение на с смирение и примирение.

И блажен е този човек, който под нравствен живот схваща освен поклоните, акатистите, освен каноните, нито продължителните богослужения, само че на първо място да има примирение и обич. И когато се смиряваме и не се усещаме афектирани от никого, тогава в сърцето ни ще се всели любовта и Божията берекет несметно ще почива върху нас. Толкова е просто – избавим ли се от гордостта, ще си отиде обидчивостта, а отиде ли си тя, ще пристигна състраданието и любовта към близък. А състраданието и любовта са правилни признаци, че в душата на индивида живее Божия Дух, живее благодатта.

Да ни помогне Господ да се избавим от гордостта и нейното удостоверение – възприятието на засегнатост, да възлюбим близък си, да се смирим и осъзнаем, и разберем, че не сме почтени за нищо, а в случай че Господ ни дава нещо, то това е единствено по милостта Му. И тогава постоянно ще сме Му признателни. Благодарни за здравето, за заболяването, признателни за скърбите и за насладите – за всичко да сме признателни на Господа!

Автор: Архиепископ Теогност, наместник на Светата Троицко-Сергиева лавра

Източник и фотография:
Картина: Wikimedia Commons

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР